miercuri, 30 octombrie 2013

Ubi bene ibi patria




Suntem condamnați să zâmbim. Să fim fericiți. Și plini de culoare. Oriunde mă uit, în ultimul timp, observ că ultimele tendințe în artele vizuale occidentale (și chiar și autohtone) sunt ale mesajului pozitiv. Muzeele și expozițiile sunt și ele organizate pe idei și concepte ale stabilității, ale optimismului, ale încrederii și bucuriei de a trăi. Mi se pare că anarhia, dezordinea, angoasa, psihoza nu mai sunt la „modă, nemaifiind agreate nici măcar de organizatorii de expoziții, de festivaluri ori conferințe. Tematicile, culorile folosite, tehnicile de sugestie vizuală și, mai ales, mesajele artistice sunt pozitive și pline de încredere.
 
Noul mileniu a început, se pare, fluturându-ne steagul speranței și al triumfului vieții. În lumea asta nouă, artele se vor creatoare de valori perene. Și mi se pare că introspecția, cea care voia să facă ordine prin subconștientul nostru confuz, nu mai este considerată modalitatea cea mai eficientă în rezolvarea problemelor. Mai degrabă, cea care face curat și mobilizează gândirea omului este gândirea pozitivă.
 
Orice manifestare artistică va fi, în viitorul apropiat și mediu, mesagera binelui și a frumuseții. Cel puțin așa și-au promis occidentalii, sătui, se pare, de atâta angoasă, pesimism și confuzie. Amestecarea valorilor și a conceptelor de bine și de rău face, după părerea celor care analizează fenomenul, mai mult rău decât E-urile din alimentație.
 
Iar dacă arta, cea mai nonconformistă modalitate de manifestare a omului, se îndreaptă spre un tărâm al încrederii și al păcii, atunci putem spera că și proverbul chinezesc va fi valabil în varianta sa optimistă: Dacă nu schimbăm direcția, vom sfârși probabil exact acolo unde am început.





 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu