luni, 2 septembrie 2013

De ce orice om cu scaun la cap ar trebui să-și cumpere un fotoliu




Orice om cu scaun la cap cred că ar trebui să-și cumpere un fotoliu. Iar apoi să folosim cu toții sintagma: om cu fotoliu la cap. Cum de ce? Am să vă spun numaidecât de ce. În primul rând, orice om e rege-n casa lui când stă pe un fotoliu. Fapt dovedit. Vedeți voi, din fotoliu, oriunde s-ar afla el în casă (dar mai ales în fața televizorului), omul contemporan e stăpân pe sine, vertical, puternic și înțelept în toată plenitudinea sa. De acolo el aprobă și dezaprobă, bombăne, protestează, arată cu pumnul, face politică sau înjură la meciuri. Într-un mod bizar, nimeni nu apreciază valoarea acestui nobil obiect. Fără să forțez nota, m-aș încumeta să spun că fotoliul (fără nici o urmă de îndoială) e centrul universului. E locul de unde visele devin realitate. Și, dacă ar fi după căpșorul meu, mamele ar trebui să alăpteze din fotoliu, nunțile ar trebui făcute tot în fotoliu (cu mireasa purtată pe el și ridicată de câțiva voinici atunci când i se aduc daruri), îndrăgostiții ar trebui să se sărute în fotoliu, să se încolăcească acolo, scriitorii ar trebui să scrie din fotoliu, să se odihneaască și să viseze tot acolo, pescarii ar trebui să-și lanseze undița dintr-un fotoliu (adus din timp pe malul unui lac sau a unui râu), arbitrul de tenis ar trebui să-și doneze fotoliul (ori de câte ori strigă un aut greșit), iar cel de volei ar trebui să și-l micșoreze măcar cu 40 de centimetri, ca să nu dea impresia de superioritate falsă. Chiar și regizorii ar fi bine să se oprească din țipat (motor!) atunci când abuzează prea mult de confortul din fotoliu. Pentru că fotoliul e un obiect sacru. Fotoliul este, fără nici o urmă de îndoială, tronul disimulat care nu discriminează, care oferă confort din abundență celui mic și celui mare, celui slab și celui tare. Nu există pe lumea asta un obiect mai încărcat de democrație decât el. Am convingerea că, dacă obiectele din casa omului ar putea vota, ar alege în unanimitate ca fotoliul să le fie merituos președinte. Până la urmă, fotoliul e cel mai dezirabil obiect de pe lume. Oamenii pornesc războaie ca să ajungă în fotoliul de lider, și, odată ajunși acolo, renunță cu greu la fotoliul de președinte, de premier, de om înalt de stat. Din orice domeniu, campionii ne zâmbesc întotdeauna din fotoliul de lider. Vă spun, pe onoarea mea, că orice om cu scaun la cap - pardon! – cu fotoliu la cap, ar trebui să țină cont de toate acestea. Din fotoliu s-au scris superbe capodopere, s-au semnat declarații de independență, s-a făcut politică sau știință (armchair anthropology, armchair philosophy, sociology, etc). Ceaiul de la ora 5 se bea tot din fotoliu, așa că propun să se facă fotolii pentru cimpanzei, dacă vrem să evolueze, să ne ajungă din spate. Fotoliul e leagănul civilizației umane, locul către care evoluția noastră ne-a condus întotdeauna. Prin urmare, ar trebui să sărbătorim existența lui, camaraderia lui și susținerea lui tăcută. Să declarăm o zi națională și una internațională dedicată în exclusivitate fotoliului!

P.S.: Se zvonește că Chuck Norris s-ar fi născut într-un nemaipomenit fotoliu. Și că, tot acolo, Ștefan Hrușcă ar fi descoperit din întâmplare Lerul.

Dar orice om cu scaun la cap – pardon! – cu fotoliu la cap, n-ar trebui să se încreadă atât de lesne în zvonuri.







2 comentarii:

  1. şi totuşi eu scriu stând pe scaun. în bucătăria mea rămasă încă loc de ademenire muzei. o fi vina mea? o fi greşit? ar trebui să-i cumpăr muzei un fotoliu?
    hmmm....

    ne vom aşeza amândouă
    pe foi albe, cuminţi,
    să lăsăm pretextele
    fotoliul ne va fi de-ajuns
    la cap,
    la memorie
    vom scrie tomuri întregi
    din primul fotoliu
    arcuind literele uşor
    ca pe nişte braţe curbate.
    căci orice om, nu-i aşa
    râvneşte la propriul fotoliu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dă la schimb scaunul pe un fotoliu.
    De pe fotoliu, lumea toată pare
    mai mică.
    De pe fotoliu lucrurile se aranjează
    de la sine.
    Muzele, probabil, își împletesc codițele
    tot pe un fotoliu.
    Oamenii așteaptă norocul să le cadă
    în brațe, de pe un fotoliu.
    Pe un fotoliu se întâmplă lucruri
    minunate, nesperate, nevisate.
    Din primul tău fotoliu vei citi
    prima ta carte,
    în primul tău fotoliu îți vei aminti primul sărut.
    Acolo se va întâmpla orice
    prima oară.

    RăspundețiȘtergere